Спечелихме!

Най-голямото село край Мизия очаква проект за 5 000 000 лева – Вестник Конкурент

Най-голямото село край Мизия очаква проект за 5 000 000 лева Най-голямото село край Мизия очаква проект за 5 000 000 лева Най-голямото село край Мизия очаква проект за 5 000 000 лева

Село Крушовица е най-голямото населено място на територията на общинския център Мизия, с 1 841 жители, посочва кметът Илия Илиевски. Центърът е чист и подреден, служителите в кметството посрещат хората отзивчиво и с усмивка. Кметският кабинет е превърнат в малка ботаническа градина. Оказва се, че своеобразната оранжерия е само за през зимата. “По професия съм агроном и много обичам цветята. Растенията в кабинета ми съхранявам през зимата, но в стаите на служителите има още повече зеленина”, споделя Илия Илиевски.
На едната стена е окачена впечатляваща цветна графика, която може да предизвика възхищение у всеки ценител или колекционер. С много гордост местният първенец разказва, че картината е подарък от родената в Крушовица Златка Пендева, преподавател в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. В останалите кабинети в сградата на кметството също има картини, подарени от студентите по изобразително изкуство в университета. Родолюбивата жителка на селото е дарила и книги за 6 500 лева на читалището и на кметството, които се подаряват на малчуганите при някои събития или за високи постижения в училищните и извънкласни форми на обучение.
Най-голямата атракция в кабинета на кмета е голяма етажерка, върху чиито рафтове вече няма място за многото подаръци от различни хора от различни краища на страната и от чужбина. “Всички подаръци в този шкаф са ми много скъпи, независимо дали са донесени от чужбина или са подарени от децата от детската градина в селото. Те означават много за мен и затова всички са на едно място”, казва Илия Илиевски. Сред тях може да се види щъркел, създаден от природни материали, направен от деца с помощта на негова служителка. Има уникални китайски пръчки за храна – те са подарък от жителя на Крушовица Иван Георгиев, готвач в българското посолство в Пекин. Има и кошница от Гърция с восъчни свещи във формата на великденски яйца. Интерес предизвиква и бутилка 10-годишна ракия, в която е израсла краставица. Сред колекцията на кмета има тютюн от сорта джебелска басма, който някога е бил златото на България.
Най-голямата гордост на кмета на Крушовица обаче е проект за 5 500 000 лева, който в съвсем скоро време ще започне да се реализира. Той е подписан в края на 2009 г. между премиера Бойко Борисов и кмета на Мизия д-р Виолин Крушовенски и е за подмяна на съществуващата водопроводна мрежа и изграждане на нова канализация с възстановяване на пътната настилка и изграждане на станция за отпадъчни води. Проектът обхваща централната улица “Минко Костадинов” до фурната и улица “Петър Цветков” от фурната до площада на Старото село, както наричат един от кварталите.
Крушовица може да се похвали и с богат културен живот. За него разказва главният секретар в общинския отдел “Образование и култура” Цветанка Дамянова. Тази година по програмата за селски райони за ремонт на читалище “Просвета 1899” ще бъдат отпуснати 200 000 евро. Със средствата ще бъде реновирана и санирана сградата, ще се подмени дограмата и ще бъде изградена парна инсталация. “Самодейците от селото са много дейни и постоянно създават нови неща”, хвали ги общинската служителка. Преди 2 години читалището отпразнува 110-годишнината си, а пред сградата му е поставена паметна плоча за увековечаване на юбилея. В момента в него има театрална група, която репетира пиесата “Вампир” по Антон Страшимиров. Има и групи по спортни и народни танци. От дълги години са създадени и групите за народни песни и групата за стари градски песни.
Библиотеката в читалището се подготвя за получаване на компютри и техника по националната програма „Глоб@лни библиотеки”. Над 8 200 книги се предоставят на жителите, уточнява библиотекар-секретарят Венета Александрова.
С активност в обществения живот могат да се похвалят и членовете на трите клуба в селото – клуб на инвалида и пенсионерските клубовете “Не остарявай” и “Липов цвят”, които винаги заедно празнуват празниците.
Събитията в село Крушовица не спират и след дни ще има много изненади за най-малките. Кметството е организирало детско шоу на 1 март, а служителите от читалището ще закичат всяко хлапе с мартеница. За 8 март отново ще има празнична програма.

Advertisements

Posted on 25/02/2011, in Uncategorized. Bookmark the permalink. има 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: